In de sporen van Napoleon
De fietsroute ‘Fietsallee am Nordkanal’ volgt het ooit door Napoleon Bonaparte geplande Canal Du Nord van Neuss in Duitsland langs de Rijn tot en met Nederweert in Nederland - 50 km op de Duitse zijde, 50 km op de Nederlandse zijde.
Het kanaal moest niet alleen de handelssteden aan de Rijn en de Maas met elkaar verbinden, maar ook met Antwerpen – destijds een Franse zeehaven. Napoleon wilde het snellere transport van goederen bevorderen en bovendien verhinderen dat zijn vijand Engeland ongehinderd handel kon drijven met het Europese vasteland en om de Nederlanders af te snijden van de Rijnhandel. In 1807 werd begonnen met de aanleg, maar vanwege veranderde politieke omstandigheden werden de werkzaamheden stopgezet in 1810.
Napoleons ingenieur Hageau werkte het tracé uit. Het kanaal zou het oude Rijndal volgen. De Niers stroomt door een groot gedeelte hiervan. De totale lengte van het kanaal vanaf de Rijn tot aan de Maas bedroeg 53 km. Er werd zelfs aan de aanleg van drie havens gedacht - een Rijnhaven, in Süchteln en in Venlo - en aan 16 sluiswachter- en brugwachtershuisjes. Ophaalbruggen voor de grootste en belangrijkste wegen en de inrichting van veerdiensten voor de kleinere wegen werden ook gepland. Watertoevoer uit de Erft en de Niers moest garanderen dat het kanaal ook in de zomer over voldoende water kon beschikken.
De ‘Fietsallee’ route verbindt oude- en nieuwe sporen van Napoleons kanaalproject en schenkt aandacht aan de knappe prestaties van de ingenieurs uit Napoleons tijd. Een 'Erlebnisbrücke' ('ervaringsbrug') herinnert aan de technieken waarmee men vroeger waterwegen moest overbruggen. Lange bomenrijen, met bloemen gevulde beddingen en andere kunstzinnige uitingen brengen het kanaal weer tot leven. Daarnaast zijn oude sporen van de kanaalaanleg nog altijd in het landschap te herkennen. Zoekend naar oude overblijfselen vindt je uitgegraven kanaallopen, sluizen, sluiswachtershuisjes en straatnamen die nog herinneren aan Napoleons project.
De fietsroute gaat zowel over Nederlands als Duits grondgebied en laat de mooiste plekjes in het landschap zien. In Nederland start de route in Nederweert bij de Kanalenviersprong - een unieke plek in Nederland vanwege het samenkomen van meerdere kanalen.
Vanuit het met bordjes aangegeven netwerk van fietsroutes kun je eenvoudig uitwijken naar allerlei bezienswaardigheden, stads- en dorpscentra en mooie landschappen. Zo verbindt deze fietsroute alle plaatsen die betrokken waren bij de aanleg van de Noordervaart weer met elkaar. Aan Duitse zijde zijn dat Neuss, Kaarst, Korschenbroich, Willich, Mönchengladbach, Viersen, Grefrath, Nettetal en Straelen. In Nederland loopt de Noordervaart via Venlo, Maasbree, Helden en Meijel naar Nederweert. Veel plezier!
Fiets je regelmatig in het grensgebied? Heb je een favoriete tocht of een mooie route ontdekt? Deel deze dan met ons en andere fietsliefhebbers! Stuur je beschrijving, eventueel een kaartje en je mooiste foto’s naar info@grenzenlos-info.com