Van 11 maart 2020 tot 30 juni 2021 volgden onderzoeksteams van de Medische Faculteit van de Universiteit van Duisburg-Essen (UDE) het verloop van de ziekte bij in totaal 1570 patiënten die positief testten op SARS-CoV-2.
De resultaten van deze grootste Duitse studie over COVID-19 zijn onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift "Frontiers in Genetics". Uit het onderzoek blijkt dat degenen die drager zijn van een bepaalde genvariant een 35% lager risico hebben om te overlijden aan een ernstige vorm van COVID-19.
Onderzoeksleider Dr. Möhlendick vat samen: "Zoals al bekend is, hebben we kunnen vaststellen dat een jongere leeftijd en de afwezigheid van hart- en vaatziekten of diabetes het risico op overlijden na infectie met SARS-CoV-2 met de helft vermindert. Maar een geheel nieuwe bevinding is, is dat genvariant "GNB3 TT" het risico op overlijden met 35% vermindert." Deze variant draagt ongeveer 10% van de Europese bevolking.
Dr. Möhlendick: "We waren ook in staat om te laten zien dat de cellen van mensen met het GNB3 TT-genotype het sterkst reageerden op het coronavirus. Dit verklaart mogelijk waarom het overlijdensrisico bij deze gendragers zo sterk verminderd is." Op dit moment wordt onderzocht welke andere genvarianten ook invloed hebben op de COVID 19 besmetting.