Onlangs werden weer zes INTERREG - projecten goedgekeurd in de euregio rijn-maas-noord om de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland te bevorderen. Het totale bedrag van de EU-subsidie is € 165.848,-; de andere helft van de kosten worden door de projectpartners zelf opgebracht.
Allereerst een haalbaarheidsonderzoek naar een euregionaal gastronomisch instituut waar toprestaurants nieuw personeel kan opleiden, waarbij het koken met regionale producten en gastvrijheid centraal staan. Met als doel profilering als een gezonde en toeristisch aantrekkelijke regio waar je lekker en goed kunt genieten van streekproducten.
Een onderzoeksproject naar de economische kracht van de grensregio gaat ook subsidie ontvangen. De uitkomsten zijn belangrijk bij het aantrekken van bedrijven, de arbeidsmarkt en de politieke lobby richting Den Haag en Düsseldorf.
Een projectplan voor onderzoek naar jongeren in het grensgebied na de coronacrisis werd ook goedgekeurd. Bij zo’n 2.500 leerlingen op 50 scholen in Noordrijn-Westfalen en de provincie Limburg wordt online een enquête afgenomen. Onderzoeksvragen gaan over eventuele veranderingen in hun gedrag t.o.v. media, vrienden en de houding ten opzichte van het buurland, gezien de verschillen in corona maatregelen in de beide landen.
Natuur en cultuur(historie) tussen Rijn en Maas staan centraal in drie wisselexposities die gaan rouleren tussen Duitse en Nederlandse musea in 2021. Allereerst in Biologisch Station Krickenbecker Seen en Openluchtmuseum De Locht, daarna volgen tien andere museum-netwerkpartners. Verder krijgt tweetalige website www.net-natuur-cultuur.eu een update.
Ook toeristisch van belang wordt het verbeteren van de Fietsallee langs de Noordervaart - ooit door Napoleon bedacht om de Maas en de Rijn te verbinden. De Nederlandse - en Duitse gemeenten langs dit kanaal willen de geschiedenis ervan sterker op de digitale kaart zetten in de groeiende markt van het fietstourisme.
Een haalbaarheidsonderzoek tussen de theaters van Krefeld, Mönchengladbach en Venlo is het laatste goedgekeurde project. Deze theaters liggen maar 36 kilometer uit elkaar, maar toch bezoekt slechts 1% van de consumenten elkaars locatie. Dat is vreemd, omdat het aanbod van opera en klassiek ballet in Duitsland groot is en dat van moderne dans en trance & urban culture juist in Nederland groter is. Het onderzoek moet resulteren in een projectplan 2021-2025, coproducties en gezamenlijke programmering.