De wateroverlast van afgelopen zomer in Limburg, België en het westen van Duitsland door zware regenval is de duurste natuurramp ooit in Europa.
De overstromingen veroorzaakten volgens de berekeningen van Duitse herverzekeraar Munich Re voor 46 miljard euro schade. Daarvan was 33 miljard euro in Duitsland, voor dat land het hoogste bedrag ooit.
In de getroffen regio's regende het vanwege het lagedrukgebied "Bernd" slechts eenmaal in de afgelopen 100 jaar harder. Er werd veel schade aangericht aan infrastructuur zoals spoorlijnen, wegen en bruggen en meer dan 220 mensen kwamen om het leven.
Een relatief klein deel van de schade werd vergoed door verzekeraars. Dat komt volgens de verzekeraar omdat verzekeringen tegen overstromingen in Duitsland niet heel gewoon zijn en veel onverzekerde wegen schade opliepen. De overheid, ook die in Nederland, kwam wel met steun voor gedupeerden.
Ernst Rauch - hoofdklimatoloog van Munich Re - zegt dat de vraag naar risicoverzekeringen met dekking voor natuurrampen in Europa groeit. Mensen in de getroffen gebieden beseffen steeds meer dat ze in kwetsbare regio’s wonen en de toenemende vrees voor de gevolgen van klimaatverandering zorgt eveneens voor een stijgende vraag naar verzekeringen.