Alice Springs – Retrospektive

Museum Moyland eert het belangrijke werk van fotograaf Alice Springs met een grote overzichtstentoonstelling.

De tentoonstelling gaat een dialoog aan met de presentatie van werken van de Duits-Franse fotograaf Willy Maywald uit de eigen museumcollectie, waarvan het merendeel nog nooit eerder getoond is.

June Newton (1923–2021) begon haar fotografiecarrière in 1970 onder het pseudoniem Alice Springs toen ze moest invallen voor een reclameshoot voor haar echtgenoot Helmut Newton, die griep had. Ze liet een indrukwekkend oeuvre na dat haar tot een van de belangrijkste mode- en portretfotografen van haar tijd maakt.

Net als haar man werkte zij aanzienlijk op het gebied van mode, reclame, portretten en naakten. In de serie Us and Them wordt echter duidelijk hoe verschillend Springs en Newton qua stemming en karaktereigenschappen dezelfde persoon waarnamen en portretteerden.

Naast portretten uit de internationale culturele scene, mode- en reclamefotografie zijn op de tentoonstelling foto's te zien die in 2023 werden ontdekt in het voormalige appartement van het echtpaar in Monaco en die nooit werden getoond.

In samenwerking met de Helmut Newton Foundation in Berlijn en het Opelvillen Rüsselsheim toont Museum Schloss Moyland ongeveer 150 vintage prenten en tentoonstellingsprenten van de fotografe.

T/m 02-02-2025
Museum Schloss Moyland
Am Schloss 4
D - 47551 Bedburg-Hau
https://moyland.de/en